Otyłość jako choroba cywilizacyjna. Czy Covid-19 zwiększy ilość zachorowań?

otyłość

Chciałabym aby ten artykuł był dla Państwa wskazówką i inspiracją do zmiany nawyków żywieniowych, a co będzie kluczowe dla poprawy jakości Państwa życia.

M.

Otyłość jest chorobą ogólnoustrojową, energia niewydatkowana przez organizm gromadzi się w postaci tkanki tłuszczowej.
Wyróżnia się dwa rodzaje otyłości:

  • pierwotną: prostą, wynikającą z dodatniego bilansu energetycznego,
  • wtórną: będącą jednym z objawów zaburzeń metabolicznych i różnych stanów chorobowych.

Podstawową przyczyną otyłości prostej są czynniki środowiskowe, do których zalicza się nadmierne spożywanie wysokoenergetycznej żywności, podjadanie między posiłkami, siedzący tryb życia, rodzaj zawodu i czynniki emocjonalne.
Istotną rolę w gromadzeniu się tkanki tłuszczowej odgrywają czynniki związane z cyklem życiowym, jak: ciąża, leki uspokajające, glikokortykosteroidy, pochodne estrogenu, progesteronu i starzenie się organizmu.

Szczególnie niebezpieczna jest dla organizmu otyłość brzuszna, prowadzi ona do wielu zaburzeń metabolicznych i powikłań chorobowych, jak: cukrzyca, zaburzenia wielkości i czynności serca, miażdżyca, choroby stawów, dna, zaburzenia hormonalne, kamica pęcherzyka żółciowego, komplikacje ze strony układu oddechowego.

Bardzo ważne jest to, aby odpowiednio wcześnie skonsultować się z dietetykiem i podjąć istotne kroki w walce z chorobą.

Podstawą zdrowej diety powinna być regularność spożywanych posiłków. Najbardziej optymalną częstotliwością przyjmowanych pokarmów jest jeden posiłek co 3 godziny (z podkreśleniem, że nie powinno się przekraczać 5 posiłków na dzień).
Przy ich przygotowywaniu nie powinniśmy skupiać się na objętości, a na jakości używanych składników, stawiając w dużej mierze na warzywa oraz owoce.
Płyny, często niedoceniane, bywają w diecie “cichymi” kaloriami, których na co dzień nie wliczamy do diety, a które oprócz wysokiego stopnia kaloryczności, nie dają żadnych profitów. Jednak nawet najlepsza dieta będzie nieskuteczna, jeśli nie będzie jej towarzyszyć ruch.

Sytuacja związana z Covid-19 towarzyszy nam już od jakiegoś czasu, co jest związane z mniejszą ruchliwością i spadkiem chęci do utrzymywania zdrowych nawyków.
Co jest najważniejszę?

  • zachowanie “rutyny dnia”,
  • regularność wykonywanych czynności, w tym posiłków,
  • odnalezienie celu do działania,
  • stały kontakt z osobami bliskimi (np. Skype, Zoom),
  • pozytywne myślenie ,techniki relaksacyjne,


Rozumiem, że łatwo jest napisać przepis na utrzymanie zdrowych nawyków ale oczywiście ja również uczestniczę w zmianie naszych realiów.
Jednym z rozwiązań dotyczących dietetyki były spotkanie konsultacyjne online, które uratowały moje patrzenie na mój zawód.
Chcę przez to przekazać Państwu bardzo ważną myśl, która również ma znaczenie w różnych branżach, jak również etapach życia. Zawsze znajdziemy rozwiązanie ale najtrudniej jest podjąć decyzję i zrobić pierwszy krok.

Właśnie dlatego dietetyk kliniczny powinien poprowadzić osobę współpracującą przez wzloty i upadki podczas zmiany nawyków żywieniowych.

Dieta nie jest wyrzeczeniem ! Dieta dla Ciebie, nie Ty dla diety.

Nawyk żywieniowy jest tym co wprowadzamy do naszego życia. Dobrze zbilansowana dieta wpływa pozytywnie na nasz organizm, dlatego też personalnie nie należę do zwolenników diet eliminacyjnych, jeśli nie ma takiej potrzeby wynikającej ze stanu zdrowia. Bardzo ważne jest, aby dieta zawierała wszystkie istotne produkty, które dostarczą nam niezbędnych składników odżywczych, ponieważ świadome odżywianie polega na tym, że wiemy co jemy i co jest dla nas najlepsze. Krótkoterminowe diety eliminacyjne mają w szybki sposób spowodować redukcję naszej wagi, co wiąże się z tzw. efektem JOJO, który może zaburzyć nasze dotychczasowe myślenie o diecie. Zmiana nawyków żywieniowych ma być podstawą do zdrowego życia, a zmniejszenie wagi to jedynie wypadkowa naszych świadomych działań.

Otyłość jest chorobą cywilizacyjną, która może nam towarzyszyć już od najmłodszych lat, dlatego tak istotne jest wprowadzanie zdrowych nawyków żywieniowych od samego początku naszego życia. Istnieje wiele “cudownych” diet np. głodówka, dieta owocowa, mleczna, kapuściana, białkowa, ubogowęglowodanowa, białkowo - tłuszczowa. Diety te z reguły dają szybkie zmniejszenie masy ciała, jednak metoda szybkiego odchudzania jest bardzo ryzykowna.

W wyniku dłuższego stosowania głodówek występują niedobory składników mineralnych, witamin, utrata białka, nawet kwasica, zaburzenia gospodarki wodno - elektrolitowej.
Następuję wtedy nie tylko zanik tkanki tłuszcowej ale także mięśni szkieletowych, mięśnia sercowego, wątroby itd.

Bardzo istotny jest stan psychiczny i zaakceptowanie sytuacji, w której się znajduję się organizm i znalezienie odpowiedniego rozwiązania z dietetykiem klinicznym.

Organizm ludzki jest zbiorem zależnych od siebie organów oraz gruczołów, które ściśle ze sobą współgrają. Bardzo ważne jest, aby odpowiednio je ze sobą zsynchronizować poprzez zdrowy styl życia i posiadanie dobrych nawyków żywieniowych. Pamiętajmy, aby nasza codzienna dieta składa się z regularnych posiłków, które dostarczą energii dzięki spożyciu białka, węglowodanów oraz tłuszczy. To wszystko ma pozytywny wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale również i psychiczne.